GYIK

TDK Life on Record termékekkel kapcsolatos legfontosabb technikai információkat gyűjtöttük össze és a legtöbbször elhangzó kérdésekre adunk válaszokat. Amennyiben további kérdésed lenne, a Kapcsolat menüpont alatt írhatsz nekünk.

Örömmel állunk rendelkezésedre!


Gyakori kérdések

A fülhallgató által átvitt, hallható tartomány. Minél kisebb a frekvencia, annál mélyebb, minél nagyobb, annál magasabb a hang. Az átvitel azt jelenti, hogy milyen frekvenciatartományban viszi át a hangot a fülhallgató adott hangerősség határon belül. A 12 Hz az infrahang, a 22000 Hz meg már ultrahang, teljesen felesleges lenne átvinnie egy fülhallgatónak ugyanis a hallható hang tartománya elvileg 20-20000 Hz között van. Ugyhogy csak óvatosan a számokkal, mert sok gyártó olyan paramétereket is megad egy-egy termék esetében, mely a fül számára már hallhatatlan.
További részletek a Tudástár menüpont alatt.

Egy megadott teljesítmény mellett a leadott legnagyobb dinamika dB (decibel).

Impedancia, eredő ellenállás 16 – 32 Ohm (Hi-Fi rendszerekben az utóbbi az elterjedtebb) általában. Az erősítő vagy egyéb készülék fülhallgató kimenetére megadott érték, amelynél kisebb impedanciájú fejhallgatót nem ajánlatos a készülékre csatlakoztatni, az erősítő kímélése miatt (előerősítő vagy végfok túlterhelése, illetve hangtorzulás léphet fel). Akkor a legjobb a hangerő, ha a fülhallgató impedanciája éppen megegyezik a készülék erősítőjének kimeneti impedanciájával. Ha ez az érték akár több, vagy kevesebb, az átvitt teljesítmény négyzetes arányban csökken.

driver flex jelenség egyszerű fizikai alapokon nyugszik, amelynek oka a légnyomás különbség. Amikor bedugod a füledbe a fülest, a szilikonpárna légmentes zárása miatt nyomás alakul ki a hallójáratodban a saját dobhártyád és a füles házában lévő hajszálnál is vékonyabb, finom kis membrán között. Mivel semmilyen irányban nem tud kiegyenlítődni a nyomás, a membránt a teljes negatív kilengésének irányába kitolja, erősen túlterhelve azt. Ez jól hallható “recsegő” hanggal jár, hiszen a fülesCompTIA sy0-301 exam dumps éppen a hallójáratodban van, így mindent sokkal hangosabban hallasz. A membrán ilyenkor meg is szorulhat és úgy is marad, mert nem tudja leküzdeni az előtte ‘tornyosuló’  megnövekedett nyomást. Szélsőséges esetben le is szakadhat a pereme, de sokszor azSY0-301 certification is előfordulhat, hogy a túlterhelés miatt a hangszóró tekercse sérül meg és elnémul.
További részletek a Tudástár menüpont alatt.

A magas hanghűség (Hi-Fi) tehát azt jelenti, hogy az eszköz megközelítőleg úgy szól, mintha az az életben hallanád! A magas hangminőség pedig a számodra tetszetős hangzást jelentheti, ami minden ember esetében akár más és más…
További részletek a Tudástár menüpont alatt.

Sokat segítenek a csomagoláson feltüntetett műszaki adatok, kiindulási pontnak épp megfelelő. De vigyázz, a papír mindent elbír! Sokszor olyan frekvenciaátviteli adatokat látunk, amely az ultra,- vagy infrahang kategóriába tartoznak és az emberi fül számára hallhatatlanok.
A hangzás vonatkozásában inkább mások tapasztalati értékeire támaszkodj, főleg, ha a kiválasztott füles(ek) nem próbálhatóak ki. Sokszor egészségügyi okok miatt – elsősorban a hallójárati füleseknél – a csomagolás nem nyitható és nem lehet a fülest kipróbálni.
Olvass teszteket! Azok általában objektívek, hiszen egy szakértői újság, online újság nem járatja le magát azzal, hogy hazudik, vagy csak nem objektív. Mi is ezért csináljuk ezt: http://mobilarena.hu/hirek/rovat/tdk_blog/index.html
További részletek a Tudástár menüpont alatt.

Biztosan láttad már, hogy a hangszórók „lüktetnek” a basszus függvényében, láthatóan mozognak előre-hátra és minél mélyebb a hang, annál jobban látható a mozgás. A  magas hangoknál ezt végképp nem látjuk. A hang teljes spektrumát egy darab hangsugárzóval rendkívül nehéz- gyakorlatilag lehetetlen –  pontosan lesugározni, ezért általában több, különböző méretű hangszórót alkalmaznak, hogy egy hangsugárzó minél élethűbben tudja a mély, a közép és a magas hangokat is megszólaltatni.
További részletek a Tudástár menüpont alatt.

A neodímium egy kémiai elem, lantanida ritkaföldfém. A neodímium és annak vas-bór (Nd2Fe14B) ötvözete a jelenleg ismert legnagyobb erejű permanens mágnes a világon. Mivel a hang előállításának leggyakoribb és talán legismertebb módja egy elektromossággal átjárt tekercs és egy mágnes kölcsönhatásán alapul, nem mindegy, hogy ebben milyen tekercset és milyen mágnest használunk! A legjobb hangzáshoz a legjobb alapanyagok és alkatrészek kellenek, így esett a választás a világ legerősebb mágnesére, a neodímium mágnesre. Ennek használatával dinamikus, élethű hangzás érhető el, aprócska alkatrészek alkalmazásával is. Aprócska, de értékes, mint a briliáns.
További részletek a Tudástár menüpont alatt.